Historie

De buurtvereniging Basse is opgericht op 29 maart 1955 achter de school van Basse, waar nu huidig een huis staat op Westenwold 4. Hier woont Anja Hof, wiens Vader Piet Hof  met onder meer Gaye Oost en Jannes Gaal destijds de vereniging oprichten. De buurtvereniging is in eerste instantie opgericht voor de schoolfeesten van Basse, die al gauw het karakter kregen van buurtfeest.

Wat de ouderen van Basse zich nogal kunnen herinneren zijn de versierde boerenwagens waarmee met het feest werd rondgereden door de wijde omgeving. Eerst nog voortgetrokken door paarden en later door fraaie tractoren zoals de klassiekers van de familie Klaster die nog altijd met de TT te bewonderen zijn. Gezellig waren de avonden in de schuren van o.a. Tiemen de Boer, Riekus Mosterman of Jaap Kooij als de wagens met de hele buurt werden versierd. Tijdens het buurtfeest waren er spelen als het hanenbalkgevecht, zaklopen, ringsteken op de fiets en de nog altijd bekende corrupte stoelendans, die menig Bassenaar sportief in beweging zette.

Dat de Basse wel sportief is hebben ze bewezen met de vele prijzen die ze in de begin jaren 80 hebben gewonnen met touwtrekken. In de jaren 90 was het aan de bedrijfsvoetballers van Basse om een paar keer kampioen te worden in de bedrijfsvoetbalcompetitie van Steenwijk.

Basse heeft zelf ook vele sportactiviteiten gekend. Zo zijn er naast de touwtrektoernooien, o.a. ook vele paardensportactiviteiten geweest en heeft de buurtvereniging vele jaren de grasbaanraces gehad met als hoogtepunt de Nederlands kampioenschappen in 1994. De grote autocross ‘Battle of Basse’ is geen activiteit van de buurtvereniging, maar veel van dezelfde vrijwilligers van Basse zijn er ieder jaar bij actief. De activiteit waar Basse nu vooral trots op is zijn de jaarlijkse demoraces voor klassieke racemotoren, de Basser TT.

De creatieve geest kon de Bassenaar vanaf de eerste jaren al kwijt in de toneelgroep die ook werd opgericht binnen de buurtvereniging. Meerdere generaties hebben meegespeeld in de voorstellingen die altijd werden gehouden in Hotel Gelderingen. Van de inhoud van de voorstellingen is niet alles blijven hangen, maar wel dat het na de tijd altijd bal was.

Huidig is er geen toneelgroep maar een cabaretgroep ‘Basseret’ die de over de laatste jaren drie voorstellingen hebben gegeven in een volgepakt ‘Buurthuus’.

’t Buurthuus wordt door alle Bassenaren beschouwd als hun tweede huis en ze zijn er trots op. Na de eigen aanschaf van een stuk land kon de buurtvereniging haar activiteiten verplaatsen van verschillende weilanden en het terrein van de inmiddels gesloten en vervallen school, naar het eigen buurtterrein. Er werd met vooral veel eigen arbeid een buurthuis gebouwd van hout en speeltoestellen werden gefabriceerd voor de kinderen van Basse en de vele passanten.

Inmiddels is met behulp van gemeente, verschillende fondsen, maar vooral veel eigen werk ’t Buurthuus verbouwd en is het geheel van steen.

De buurtvereniging heeft al vele jaren een volle agenda gedurende het hele jaar voor jong en oud. De leden bevinden zich ook buiten Basse zelf en dit brengt vooral met de activiteiten van de kindercommissie velen op de been. Voor de volwassen organiseert het bestuur en de feestcommissie ieder jaar verschillende activiteiten naast de vaste activiteiten als het forelvissen, koffieconcerten, het volleybaltoernooi, proeverijen, klaverjassen, darten, de TT, de quizavond, jeu de boules, de rockavond en natuurlijk het buurtfeest.