TT Basse

Het eerste weekend van september telt Basse voor een weekend in het jaar meer tijdelijk verblijvende motorrijders dan vaste inwoners. Voor dit ene weekeinde in het jaar spreekt men dan over motorcity Basse en dit alles voor de TT van Basse.

Het buurtterrein rondom ’t Buurthuus in Basse komt vrijdags langzaam aan vol te staan met campers, bussen, caravans en tentjes. De rijders van het classic racing team nemen dan bezit van het buurtschap voor het rijden van de Basser TT. Het classic racing team is een landelijke organisatie waar veel coureurs met klassieke racemachines bij aan zijn gesloten. Zij hebben meerdere demoraces per jaar door het hele land. Hierbij rijden ze regelmatig het bekende rondje om de kerk of op een industrieterrein. Een paar keer per jaar hebben ze de mogelijkheid om op een echt circuit of landelijk stratencircuit te rijden en hier komen ze dan ook massaal op af. In Basse mogen rond de 170 coureurs laten zien waar hun machines voor gemaakt zijn. Op hun Aermacchi, Ducati, Moto Guzzi, Minarelli, MV Augusta, of een andere legendarische racemachine rijden de coureurs de ronden over het stratencircuit van Basse. Alle motoren met uitzondering van de zijspannen dienen van voor 1972 te zijn.

De races van het classic racing team zijn demoraces, waarbij de regelmatigheid van de ronden belangrijker is dan de topsnelheid. Dit met het oog op de verschillen in leeftijd van de motoren. Toch wordt er door meerdere coureurs wel stevig gas gegeven, mits hier met het oog op de veiligheid de mogelijkheid voor is. Racen zit de meeste in het bloed en het blijft verleidelijk de man voor je in te halen, maar met de prachtig onderhouden machines nemen ze geen overbodige risico’s. Het glooiende stratencircuit door het boerenland geeft voldoende gelegenheid tot gas geven, maar de bomen staan bij een stratencircuit altijd wel dicht bij weg.

Na de feestelijke vrijdagavond, waarbij de buurtbewoners en rijders gezamenlijk een feestje bouwen in ’t Buurthuus, begint de zaterdag voor de rijders om 8:00 uur met de keuring. Vanaf 10: 00 uur beginnen de trainingsmanches met o.a. de; 50 cc klasse, 500 cc, 125 cc, 350 cc, Oldtimer, 250 cc en zijspanklasse. Na de feestelijke opening rond 12:30 worden de racemanches verreden.

Voor en tijdens de manches zijn alle klassiekers te bezichtigen op het rennerskwartier. Hieronder behoren ook de klassieke tractoren die ten toon staan gesteld rondom een die dag in bedrijf zijnde vooroorlogse dorskast. Deze dorskast wordt aangedreven middels een aandrijfband door een Lanz Buldog. Na vele jaren van noeste arbeid vervingen deze dorskasten het handwerk in de jaren twintig. Eerst aangedreven door stoommachines en later werden deze locomotiefachtige machines vervangen door tractoren, zoals te zien is in op het buurtterrein in Basse. Dat deze machines het handwerk niet helemaal vervingen is te zien aan de grote groep mensen die nog altijd nodig is bij de dorskast. Deze “Kodel & Böhm” dorskast is zelfs nog uitgerust met een balenpers, die in die tijd al vijf arbeidskrachten bespaarde. Het blijft zwaar werken in een grote wolk stof en vandaar dat de vrijwilligers in Basse zichzelf de dorstploeg hebben gedoopt. Zij starten de gloeikop van de Lanz tegen 09:00 uur en zijn nog tot ruim in de middag actief met hun taak.

Het gehele evenement is dankzij een trouwe groep sponsoren gratis toegankelijk en er is voldoende gratis parkeergelegenheid. De kinderen kunnen zich verder bij het circuit vermaken op een luchtkussen.